PKN
Protestantse gemeente Wânswert/Jislum
 
Welkom op de website van de Protestantse gemeente Wânswert - Jislum Welkom op de website van de Protestantse gemeente Wânswert - Jislum
Welkom op de site van de Protestantse gemeente Wânswert - Jislum

Deze kleine gemeente heeft één keer in de twee weken dienst in de Petruskerk. Zomers beginnen we om 9.30 uur en zodra de wintertijd in gaat beginnen de diensten om 10.00 uur. Vorig jaar is ons orgel gerestaureerd. Dit is door middel van een orgelconcert officiëel in gebruik genomen. Een ieder is van harte welkom in de Petruskerk.


Historie Petruskerk
Een klein stukje historie van onze kerk  De kerk is gelegen op een hoge terp, die enkele eeuwen voor onze jaartelling is ontstaan. De terp is aan het eind van de 19e eeuw vooral aan de zuidzijde voor een belangrijk deel afgegraven. Een keermuur behoudt aan de zijde het kerkhof en de kerk voor verzakking. Het kerkhof is aan de zijde van het dorp afgescheiden door een ijzeren hek. De kerk bestaat uit een schip met een versmald en vijfzijdig gesloten koor. Aan de westzijde bevindt zich een zware toren met zadeldakbekroning. Opvallend is dat de kerk en toren nagenoeg even breed zijn. De kerk is oorspronkelijk gewijd aan Sint Petrus. Al in de 16e eeuw had de kerk van Wânswert een orgel. In 1674 werd een nieuw orgel gebouwd door Harmen Jans. Het had drie klavieren, hoofdwerk,rugwerk en borstwerk., met een aangehangen pedaal en telde 19 registers. Dit orgel werd in 1877 vervangen. Het orgel beging restauraties in 1893,1947,1966,1994 en de laatste restauratie was in 2014. 
 
Erediensten Petruskerk Wânswert Erediensten Petruskerk Wânswert
Erediensten Petruskerk Wânswert.Er worden per 2019 geen diensten meer worden gehouden in de Petrus kerk te Wânswert.

 
 
 
 
Contact gegevens
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.